Zonnepanelen
Zonnepanelen op uw woning of in uw tuin zijn een mooie duurzame aanvulling die wij van harte ondersteunen. Standaard zijn zonnepanelen (ook wel PV-installaties genoemd) dan ook meeverzekerd op onze woningverzekering. Wij verzekeren zelfs het productieverlies van uw panelen als dit het gevolg is van een gedekt evenement. Zo proberen wij als verzekeraar ons steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Maar zonnepanelen brengen ook risico’s met zich mee:
Zonnepanelen preventietips
- Zonnepanelen hebben een rendement van zo’n 20%, dat betekent dat de resterende 80% van de energie die wordt opgevangen wordt omgezet in warmte. Wanneer de warmte wordt terug gegeven aan de lucht rondom de panelen is dit geen probleem, als de warme wordt opgevangen door de brandbare (isolerende) delen onder de zonnepanelen of op het dak van uw woning, dan kan dit tot brand leiden. Zorg dus voor een goede warmteafvoer door vrije ruimte te creëren rondom de panelen. De fabrikant raadt hiervoor een minimale afstand aan, laat u vooraf goed informeren door een erkend installateur.
- Bij in-dak zonnepanelen is de hele installatie weggewerkt in het dak, een fraai gezicht! Bij de afvoer van de warmte brengt dit echter een extra risico met zich mee, namelijk niet alleen de ruimte tot het dakbeschot, maar ook de vrije ruimte tussen de zijkanten van de panelen en het dak. Laat u zich goed adviseren door een erkend installateur.
- Overgangsweerstand is de grootste boosdoener bij schades ontstaan door zonnepanelen, de naam zegt het al; dit doet zich voor bij punten in de installatie waar de stroom overgaat van bijvoorbeeld de ene naar de andere kabel. Kies daardoor altijd voor uniforme merken, ook wanneer een gedeelte van de installatie moet worden vervangen. De erkend installateur kan u hierin van informatie voorzien.
- Voor installatie: ga na of uw dak het extra gewicht van de zonnepanelen aan kan. Laat een constructieberekening maken en vraag uw assurantieadviseur om uw verzekeringsdekking te controleren.
- Het aantal bedrijven dat zonnepanelen installeert groeit snel. Daardoor worden veel zonnepanelen, bekabeling en omvormers niet volgens de regels geïnstalleerd. Laat het werk uitvoeren door installateurs die voldoende opgeleid en gecertificeerd zijn.
- Kies voor een installatie met overspanningsbeveiliging en vlamboogdetectie.
- Na installatie: laat uw PV-installatie regelmatig keuren en onderhouden.
Maatwerkoplossing?
Heeft u speciale wensen om uw huis te verduurzamen die u niet terug vindt in onze polisvoorwaarden? Bijvoorbeeld het aanleggen van een mooie zonnetuin of windmolen voor eigen gebruik? Dan horen wij dat graag van u via uw assurantieadviseur, dan zorgen we er samen voor dat uw verzekering wordt uitgebreid.Verbond van Verzekeraars
Het Verbond heeft in december 2020 de Preventiebrochure voor PV-installaties uitgebracht. Dit document staat vol aandachtspunten voor het veilig aanleggen van PV-installaties, maar ook tips rondom verzekeren, oplevering en Scope 12 (de kwaliteitsstandaard om PV-installaties te inspecteren en certificeren. Het volledige artikel lees je hier.AnsvarIdéa werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.
Postcode
.
{{searchResultText}}
{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
{{advisor.Phone}}
{{advisor.Email}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor