Brandpreventie
Brand is één van de vele gevaren waartegen een woning- of inboedelverzekering dekking biedt. Hoewel de kans op een brand statistisch gezien klein is, zijn de gevolgen van een woningbrand ingrijpend en vaak verandert het je leven voorgoed. We vinden het belangrijk om u, uw gezinsleden en uw bezittingen goed te beschermen, daarom hebben we enkele tips voor u, die het risico op een brand verkleinen.
Een omvallende kaars, een oververhitte wasdroger, kortsluiting in een telefoonoplader of de vlam in een pan; allemaal huishoudelijke ongelukken die voor veel ellende kunnen zorgen. Informeer bij een specialist naar de beste brandpreventiemiddelen voor uw woonsituatie en investeer in (brand)veiligheid voor u en uw gezinsleden
Zorgvuldig stoken kan (schoorsteen) brand voorkomen
Mensen hebben behoefte aan warmte en sfeer in huis. Een haard of kachel is één van de mogelijkheden om die warmte en sfeer te creëren. Sommigen kiezen voor een haard of houtkachel, omdat zij zich aangetrokken voelen tot de charme van het stoken en de typische geur van brandend hout. Anderen gaan voor een elektrische kachel of gaskachel. Kortom; er zijn verschillende opties en zo ook verschillende risico’s. Lees er meer over op deze pagina speciaal over dit onderwerp.
Brandpreventietips
- Plaats een rook- en/of koolmonoxidemelder op elke verdieping van uw woning*.
- Een branddeken of kleine brandblusser kan voorkomen dat een beginnende brand omslaat in een grote woningbrand.
- Pas op met het branden van kaarsen. Brand alleen kaarsen in een stevige kaarsenhouder en plaats een brandende kaars niet dichtbij brandbare materialen zoals een gordijn. Houd altijd toezicht op brandende kaarsen. Blaas kaarsen uit als u de kamer verlaat.
- Voorkom kortsluiting door filters van elektrische apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser of droger regelmatig schoon te maken.
- Apparaat opgeladen? Haal de stekker uit het stopcontact.
- Koppel niet onnodig veel stekkerdozen en verlengsnoeren aan elkaar.
- Laat brandgevaarlijke werkzaamheden altijd uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.
- Neem de juiste maatregelen bij gebruik van een open haard: gebruik droog en onbehandeld haardhout, brand niet teveel hout (gelijktijdig) en gebruik geen brandbare vloeistoffen.
- Maak bij het opladen van elektronica alleen gebruik van originele laders en houd tijdens het opladen een oogje in het zeil. Het apparaat kan namelijk te heet worden. Dat merk je aan een sterke geur of bij ontwikkeling van rook of vonken. Haal het apparaat bij oververhitting meteen van de lader af en haal de lader uit het stopcontact. Leg het apparaat op een plek waar het kan afkoelen, buiten het bereik van brandbare materialen.
- Ook een fietsaccu kan in brand vliegen. Wie zijn fiets thuis oplaadt, doet er daarom verstandig aan dat niet in huis te doen. Laadt de accu in de schuur, opslag of garage en plaats een rookmelder in de buurt van het oplaadpunt. Als je accu is gevallen, is de kans op een brand groter. Met speciale testapparatuur kunnen fietsspecialisten zien of de accu nog veilig is. Laat eerst een test doen, voordat je de accu weer gaat opladen.
* Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning (en op elke verdieping) in Nederland rookmelders op te hangen. De overheid wil hiermee het aantal slachtoffers van woningbranden terugdringen. Onze verzekering kent deze verplichting niet, maar wij onderkennen het nut van vroege alarmering door rook- en koolmonoxidemelders.
Specialist aan het woord
De brandweer heeft nog veel meer tips voor brandveilig wonen verzameld.
Dit zijn ze: https://www.brandweer.nl/wp-content/uploads/2021/06/brandveilig-wonen-2020-los.pdf
Nederlandse Brandwonden Stichting
Wij hebben al jarenlang een samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting. De Brandwonden Stichting zet zich in om brandwonden te voorkomen en het leed dat brandwonden veroorzaken tot een minimum te beperken.AnsvarIdéa werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.